2022-04-22 08:07:59• hírek • Bede Emőke

A hegyimentőknek kellett lehozni a hegyről a felkészületlen turistát

Fotók: Szatmár Megyei Hegyimentő Közszolgálat
Fotók: Szatmár Megyei Hegyimentő Közszolgálat

Noha április végéhez közeledve nem ritka, hogy „itt lent” a hőmérő higanyszála már megközelíti vagy akár túl is lépi a 20 Celsius fokot, a hegyoldalak 1000 méter fölötti részein a hó nem adja meg könnyen magát a nap sugarainak.

A hegygerincen és a csúcs közelében, ahol csontig hatoló, hideg szél fúj, a hó és az egyik pillanatról a másikra megváltozó időjárás könnyen kifoghat az emberen, de nem kevésbé veszélytelenek az észak felé néző völgyek sem, ahol még mindig hótakaró nehezítheti a haladást. Amennyiben a hegyi túrára készülők felszerelése alkalmas a hideg időben történő kirándulásra, még a hosszabb túrák sem jelenthetnek különösebb gondot, viszont amennyiben valaki egyszerű teniszcipőben, illetve tréningnadrágban és -felsőben vág neki az útnak, csakhamar kellemetlen, sőt veszélyes helyzetben találhatja magát.


A helyzetet pedig csak tovább rontja, ha a „hegyi kalandra” készülő turista még egy alapvető holmikat tartalmazó hátizsákot sem visz magával, s terepismeret híján csak a telefonján található térképben bízva vág neki az útnak.


A Szatmár megyei hegyimentőknek épp egy ilyen felkészületlen turistát kellett kimenekíteniük, aki Kőbánya irányából készült meghódítani a Kisköves csúcsot. Egy idő után a férfi kénytelen volt belátni, kilátástalan helyzetbe került, ezért a 112-es segélyhívót tárcsázva a hegyimentők segítségét kérte. A turista felkutatására és kimentésére öt hegyimentő érkezett a területre. Mivel a vészhívást fogadó operátor pontos GSP-koordinátákkal is tudott szolgálni a segélykérő tartózkodási helyét illetően, a férfit sikerült 3 óra alatt biztonságban lehozni a hegyről, ahol már egy SMURD-rohammentő várt a túrázóra.


A Szatmár Megyei Hegyimentő-szolgálat ismételten arra inti a hegyi túrára vállalkozókat, hogy a felkészülés és a felszerelés összeállítása során tartsák szem előtt a hegyvidék, az évszak és az adott útvonal jellemzőit is.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: